Klasifikace italských vín
DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita)
- Od roku 1973 platí tento nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína v zemi.
- Označení znamená "kontrolovaný a garantovaný původ"
- Základ je stejný jako u DOC s tím rozdílem, že vína jsou před lahvováním ještě kontrolována a ochutnávána speciální komisí.
- Prvním vínem DOCG bylo uznáno Barolo a dnes se takto označuje cca 72 italských vín, přičemž polovina z nich pochází z Toskánska a Piemontu.
- Toto označení nesou jen 4 bílá vína.
DOC (Denominazione di Origine Controllata)
- Označení srovnatelné s francouzským AOC, vína jsou kontrolována dle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality.
- Musí splňovat danou lokalitu, která je uznána pro pěstování určité odrůdy, splňují také podmínky maximálního výnosu a délku zrání vína.
- Vín DOC existuje přes 550 druhů, od průměrných až po nejkvalitnější.
DOP (Denominazione di Origine Protetta)
- Označení EU, které postupně nahradí označení DOCG i DOC. Jde o "označení chráněného původu".
- Podobně tak IGP v budoucnu nahradí vína se stávajícím označením IGT.
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
- Regionální vína vyšší kvality než VDT, s kontrolovaným původem.
- Vína jsou také nazývána jako oblastní vína.
- Označují místo vzniku, nesplňují však přísné podmínky DOC a DOCG, které jsou obecně určeny pro ochranu tradičních vín.
- Takto značená vína mohou být velmi kvalitní a výtečná a mohou být také drahá.
VDT (Vino Di Tavola)
- Stolní vína určená pro běžné a snadné pití, pro každodenní spotřebu.
- Pravděpodobně nejnižší stupeň italského apelačního systému, prakticky však může zahrnovat i některá největší vína v zemi.
Classico
- Hrozny tohoto vína pochází z nejstaršího, tradičního území pro danou odrůdu.
- Příkladem může být známé víno Chianti. Ze severní části zhruba mezi Florencií a Sienou v Toskánsku pochází hrozny Chianti classico, z celé ostatní oblasti pochází vína s přídomky podle místa původu např. Colli Senesi, Rufina, Colli Fiorentini a pod.
- V dané oblasti můžete najít víno skvělé i víno průměrné.
Superiore
- Obsahuje vyšší podíl alkoholu v porovnání se stejným vínem bez tohoto označení.
Riserva
- Víno, které zrálo delší dobu v porovnání se stejným vínem bez tohoto označení.
- Např. víno Barolo musí dle legislativy zrát 3 roky, zatímco Barolo Riserva nesmí zrát kratší dobu než 5 let, aby mohlo nést označení Riserva.
Bianco
- bílé víno
Rosato
- růžové víno
Rosso
- červené víno
Frizzante
- Jemně perlivé víno. Perlení způsobuje oxid uhličitý, který se do vína přidává při lahvování.
- Víno Frizzante se vyrábí tzv. Charmantovou metodou, kdy je víno plněno pod tlakem. Cílem je vyrobit osvěžující a nenáročné víno s nižším obsahem alkoholu.
Frizzantino Spumante
- Více perlivé víno
Spumante
- Šumivé víno s vysokým perlením.